Как по света отбелязват 8 март
Как по света отбелязват 8 март / netinfo

Председателят на КНР Ху Цзинтао призова китайските жени да дадат "още по-голям принос" за развитието и модернизацията на Китай. На тържествено заседание в Народното събрание Цзинтао вчера заяви, че партийните комитети и изпълнителните органи на всички нива трябва да бъдат абсолютно ангажирани с основната държавна политика на равенство между двата пола и да ликвидират дискриминацията на жените.

По думите на Цзинтао правото на жените на равно участие в политическия живот и социално-икономическото развитие на Китай трябва да бъде защитено. След като подчерта заслугите на китайките за построяването на Новия Китай и за възраждането на китайската нация, Цзинтао призова своите сънароднички да "изиграят още по-голяма роля за прогреса на модернизацията в Китай".

Макар и празник 8 март е работен ден в комунистическата страна, така че жените ще имат възможност да се потрудят ударно върху поставените от държавно-партийното ръководство задачи.

В Полша пък около 3000 защитници на правата на жените манифестираха вчера по улиците на Варшава под мотото "Солидарност в кризата", съобщи Франс прес. Демонстрацията бе организирана в навечерието на стогодишнината на Международния ден на жената с цел да се настоява за икономическа и финансова независимост на жените и да се осъди насилието над жени.

Събрали се в центъра на полската столица, участниците в проявата вървяха до седалището на парламента, за да настояват в Полша да бъде въведено еднакво присъствие на мъже и жени в списъците с кандидатите за парламентарните избори. Подготвен от феминистки организации законопроект в тази посока е поставен за разглеждане в парламента и предизвиква оживени дебати в Полша. 

В навечерието на Международния ден на жената и в центъра на Лондон бяха организирани масови демонстрации, посветени на проблемите на нежния пол. Вчера на станция "Ливърпул стрийт" близо сто активистки на женските права легнаха на земята, изобразявайки, по думите на организаторите, "печалната съдба на бременните жени, които умират от усложнения". По данни на участниците при такива обстоятелства всяка минута в света умира една жена. В друг централен район на столицата хиляди ярко облечени жени протестираха срещу домашното насилие. Инициаторите на акцията се надяват да покажат на жените, които имат нужда от помощ, че има към кого да се обърнат. Към ефектното шествие, което премина през Окфорд стрийт, Хайд парк и Трафалгарския площад, се присъединиха много минувачи.