Изтича срокът за плащане на данъците с отстъпка
Изтича срокът за плащане на данъците с отстъпка / Дарик Добрич

Крайният срок за плащане на данъка върху доходите на физическите лица с 5 на сто отстъпка изтича днес. Ако все пак искаме да се възползваме от отстъпката, но не можем да подадем декларацията си и да довнесем дължимия данък днес, може да се възползваме от възможността да направим това по интернет. Там отстъпката важи до края на кампанията - 30 април.

В рамките на тази данъчна кампания трябва да довнасяме данъка за доходите си през последните три месеца на миналата година, а за останалите три тримесечия той е авансово удържан. Данъчните са категорични, че въпреки решението на Конституционния съд за отпадането на единната сметка, до влизането му в сила няма да има промяна в начина на плащането на задълженията ни към хазната. В началото на годината бе установена неточност в образеца на служебната бележка, на базата на която трябва да попълним данъчната си декларация.

Данъкът за последните три месеца не ни е авансово удържан, което означава, че трябва да го доплатим, но може да се възползваме от правото на отстъпка от данъка за довнасяне.

Данъчните обещават да няма големи опашки пред службите. Все пак препоръката е да пуснем данъчната си декларация по пощата.