/ netinfo
Вторично огнище на инфлуенца тип А е обявено в „Яйца и птици – ЗОРА” АД в с. Дончево, става ясно от заповед на изп.директор на БАБХ д-р Дамян Илиев, публикувана на сайта на агенцията. От заповедта се разбира, че ще бъдат умъртвени всички заразени и контактни птици, които по информация на Дарик са над 300 000 броя.

Откриха огнище на птичи грип в "Яйца и птици ЗОРА" в село Дончево

Директорът на ОДБХ-Добрич трябва да организира принудително убиване по хуманен начин на животните, като собственикът ще бъде обезщетен.
Определя се 3-километрова предпазна зона, в която влизат селата Дончево, Богдан и Опанец. В 10-километровата наблюдавана зона влизат селата Драганово, Ново Ботево, Долина, Ведрина, Одринци, Бранище, Стефаново, Врачанци, Плачи дол, Златия, Малка Смолница и град Добрич.

32 000 кокошки ще бъдат умъртвени във фермата в Дончево заради птичия грип

Областните дирекции по безопасност на храните трябва да организират изтеглянето от пазара на яйцата, произведени след 23 май т.г. от „Яйца и птици – ЗОРА”.

Яйцата са маркирани с номер 2BG08001 и 3BG08001, а опаковките са маркирани с номер 0819001, заяви пред БНТ д-р Райна Иванова от БАБХ. Тя допълва, че яйцата не са опасни за хората, но се изземват от пазара с цел да се ограничи заболяването. Изтеглят се около 1,1 милиона яйца.

В заповедта се казва още, че директорът на ОДБХ-Добрич трябва да организира проследяването на пуснатите на пазара в България яйца от фермата, както и износът за държави-членки и за трети страни.