Изследват здравното състояние  на 1 600 добричлии
Изследват здравното състояние на 1 600 добричлии / netinfo

1600 добричлии ще бъдат включени в проучване по програма СИНДИ, съобщават от РИОКОЗ. Изследването има за цел да определи здравното поведение на населението в Добрич и основните фактори на риска за хроничните неинфекциозни заболявания.

Проучването преминава през попълване на подробна анкетна карта и измервания на ръст, тегло, талия, ханш, кръвно налягане и пулс. Хората включени в програмата ще получат и безплатно определяне на липиден профил, който показва стойностите на общия холестерол и неговите фракции и дава информация за индивидуалния здравен риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания.

В изследването са включени представители на двата пола, на възраст от 25 до 64 години. Извадката е формирана по непреднамерен признак по данни на националния статистически институт.

Проучването започва днес и ще приключи до края на месец юни, а резултатите ще бъдат готови през месец септември.

Такова проучване се прави за трети път в Добрич след проведените през 98-ма и 2002-ра година. Извършва се по международната програма за профилактика на хроничните неинфекциозни болести –СИНДИ. В програмата участват 33 страни от Европа и Канада. България се включва в нея през 84-та година. През 1997-ма година Добрич става една от 8-те СИНДИ зони в страната.

Стратегическата цел на тази програма е подобряване на здравното състояние на населението, намаляване на преждевременната смъртност и на заболелите от хронични неинфекциозни болести.