Изолират електрически стълбове, за да пазят птиците
Изолират електрически стълбове, за да пазят птиците / БДЗП

Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) и "Енерго-Про" изолират най-рисковите участъци от електроразпределителната мрежа в Североизточна България, съобщават от природозащитната организация. Целта е опазване на птиците и подобряване на качеството на услугата. Ще бъдат обезопасени общо 600 стълба.

Дейностите са по проект от края на 2012 г. за опазване на ловния сокол в Североизточна България, Румъния, Словакия и Унгария, финансиран по Програма Лайф+ на Европейския съюз. Видът е характерен за откритите степни райони. В миналото е обитавал обширни части от страната, но напоследък, въпреки наличието на подходящи местообитания, се среща на много малко места в България.

През 2012 г. в България загина снабденият със сателитен предавател словашки ловен сокол Славка, който прекара в нашата страна повече от половин година. С изолирането на стълбове от електроразпределителната мрежа 20 kV в най-опасните й участъци в Североизточна България, се елиминира заплаха, която възпрепятства връщането на ловния сокол като гнездящ вид в България.

Същевременно предизвиканите от птици токови удари често водят до аварии и спиране на електрозахранването на цели селища, посочват от БДЗП.