Изложба за Гогол в Регионалната библиотека
Изложба за Гогол в Регионалната библиотека / netinfo

Регионална библиотека „Дора Габе” организира изложба, посветена на 200-годишнината от рождението на  големия писател, драматург, критик, историк и публицист Николай Василиевич Гогол. Изложбата е експонирана в източното фоайе на библиотеката. Посетителите ще могат да видят ценни руски издания на повечето от произведенията на Гогол -  „Ревизор”, 1952 г., „Мъртви души”, 1947 г., „Съчинения”, 1952 г., Гогол в портрети, илюстрации, документи, 1953 г. Изложена е и литература за неговия живот и творчество – статии, анализи, спомени, етюди, критически текстове, както на български, така и на руски език. 

Гогол е роден на 1 април 1809 г. в градчето Сорочинци в Украйна, влизаща по онова време в състава на Руската империя, а умира през 1852 г. в Москва. Неговите произведения са преведени на много езици. Те се изучават в училищата на различни страни. Привържениците на творчеството на Гогол принадлежат към различни поколения, живеят на различни континенти. ЮНЕСКО обяви 2009-та година за Година на Гогол. В европейските страни ще се проведат фестивали на негово име.

Смята се, че романът му «Мъртви души» и краткият разказ «Шинел» са положили основата на голямото реалистично течение в литературата на ХІХ век. На Фьодор Достоевски принадлежат думите, че всички руски реалисти са «излезли изпод гоголевския «Шинел».