двореца в Балчик
двореца в Балчик / iStock/Getty Images
Реликви на героите от Април 1876 година пресъздават историята на въстанието в изложба, подредена в "Двореца" в Балчик, която се открива днес, съобщават от държавния културен институт.

В експозицията са повече от 80 ценности от Априлската епопея, съхранявани във фонда на Историческия музей в Панагюрище. Акцент е копието на главното въстаническо знаме, извезано от Райна Княгиня през 1901-а за 25-ата годишнина от Априлското въстание.

Сред експонатите са кокардите за униформите на въстаниците, между които е и златното лъвче на участника в събранието на Оборище Георги Нейчев. Посетителите ще могат да видят оригиналното въоръжение и снаряжение на въстаниците, въстаническа униформа, традиционно мъжко и женско облекло от ХIX век от Панагюрище. В изложбата са и вещи и въстаническо снаряжение, предоставени от фондация "Цоцорков род" и клуб "Традиция" в Панагюрище, информират от музея.

Изложбата "Реликви от Априлската епопея" ще бъде представена в Каменната зала от 17 часа и ще бъде достъпна за публиката в Балчик до 20 юни.
 
БТА