Изграждат велоалея и рампи за инвалиди
Изграждат велоалея и рампи за инвалиди / netinfo

Община Добрич стартира проект “Устойчивост в туризма и ефективно управление на ресурсите”, съобщават от пресслужбата на общината. Проектът е финансиран по Програма ФАР ТГС България–Румъния, компонент “Устойчиво развитие и опазване на биоразнообразието”. Неговата обща стойност е 180.627 евро.

Партньор на община Добрич е община Констанца. В рамките на 12 месеца ще бъдат изпълнявани дейности, свързани с развитие и подобряване на околната среда на местно ниво.

По проекта ще се изгради велоалея от градския парк “Свети Георги” до Центъра за защита на природата и животните. Тя ще бъде с дължина 2 км. и ширина 2 м. Маршрутът на алеята за велосипедисти е през Градски парк „Св. Георги”, по улица “Батовска” в зелената площ между ул. „Ген. Попов” и декоративния разсадник. Велоалеята ще преминава и в близост до монументалния комплекс “Хан Аспарух” и Паметника-костница на загиналите в Руско-турската война от 1877-78 г.

С отпуснатите средства ще се извърши частична реконструкция на подлеза до паметника на хан Аспарух и ще се изградят рампи за хора с увреждания. Проектът предвижда и изграждане на съоръжения за игра и развлечение на деца в добричкия зоопарк като скаутски лагер и пикник.

В изпълнението на проектните дейности ще бъдат включени над 60 деца и млади хора, живеещи в Добрич и Констанца. В инициативите ще участват и представители на бизнеса от двата града, както и работещи в туристическия бранш.