Изграждат нов централен пазар в Добрич?
Изграждат нов централен пазар в Добрич? / община Добрич

Община Добрич получи идеен проект за изграждане на централен градски пазар с подземен паркинг. Проектът е финансиран в рамките на Техническа помощ по Програма ФАР. Общината кандидатства и беше одобрена за консултантска подкрепа в рамките на 60 000 лева. 

Идеята е новото тържище да се изгради на мястото на съществуващото с цел по-добро обслужване на гражданите и за да се подкрепят земеделските производители от района. Община Добрич ще търси безвъзмездно финансиране от европейските фондове, без това да повишава цената на ползването на щендерите от търговците. 

Сградата ще се състои от 3 корпуса - 2 големи в южната и северната част, в които ще са разположени търговските зали и един по-нисък, свързващ предходните два. Търговските площи са оформени като клетки с размер 2х2 метра, в които се разполагат маси за излагане на стоките. Целта е да се запази съществуващия брой маси, а именно минимум 150. Предвидени са и допълнителни складови площи - за стоки, за амбалаж и други, както и помещение за събиране на отпадъците. 

В една от търговските зали ще бъде обособена и зона за търговия с риба и рибни продукти - т. нар. „рибен пазар". Администрацията на пазара ще се помещава в две офисни помещения на второ ниво. До тях ще има заведение за хранене. Фасадите са решени като комбинация от остъкляване с окачена фасада и плътни части с каменна облицовка. По фасадата на основната търговска зала ще бъдат поставени външни слънцезащитни елементи от алуминий. Предвижда се изграждането на подземен паркинг, който ще се осъществява по рампа с вход от улица "Огоста". Съществуващата двуетажна сграда на Градските хали ще се запази, като в рамките на проекта само ще се реновира.