Изграждат ферма за бяла риба в Славеево по проект за 1,8 млн. лв.
Изграждат ферма за бяла риба в Славеево по проект за 1,8 млн. лв. / Дарик Добрич

Проект на фирма „Бул Аква Фиш" ООД ще бъде финансиран със средства от Оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство", съобщават от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА). По него ще бъде изградена ферма за интензивно отглеждане на бяла риба (сулка) в село Славеево, община Добричка.

Размерът на одобрената безвъзмездна финансова помощ е 1 884 392 лева. Тя е най-голямата, отпускана досега по ОП "Рибарство". Договорът е по мярка 2.1 „Производствени инвестиции в аквакултурата" от приоритетна ос 2 и вече е подписан от изпълнителния директор на ИАРА Явор Недев.

Инвестицията е свързана с изграждане на рециркулационна система за супер интензивно отглеждане на бяла риба (сулка). Планираната производствена програма, след реализацията на инвестиционния проект - юни 2011 г., е производството на 100 тона риба годишно. Технологията, която "Бул Аква Фиш" ще използва, е взаимствана от холандската фирма HESY - една от водещите в световен мащаб в разработването на подобни технологии.