/ ВИК
Изграждането на нов водопровод към село Стожер, за който с постановление на Министерския съвет през ноември бяха отпуснати 1 300 000 лева, ще започне до началото на лятото догодина, съобщи кметът на Добричката община Соня Георгиева пред журналисти.

Заради кризата с недостига на вода, която продължава повече от година, местните хора в Стожер през юли излязоха на протест, а общината обяви частично бедствено положение. Стожер е най-голямото селище в района - с над 2000 жители. След консултации с експерти, Общинският съвет реши към селото да бъде изградено трасе от магистралния водопровод Батово-Добрич, за да бъде подобрено водоснабдяването, припомнят от общината.

Финансовият ресурс е отпуснат след срещи на кметската управа с Асоциацията по ВиК, ВиК холдинга и в Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Предстои собствениците на няколко имота, сред които частен и от държавния фонд, да бъдат обезщетени за сервитутните права по трасето на водопровода, каза Соня Георгиева. По думите й, Общинският съвет на заседанието си на 22 декември трябва да гласува средства за актуализация на инвестиционния проект, за авторски и строителен надзор при изграждането на водопровода. Ще бъде обявена обществена поръчка, и след избора на изпълнител, ако няма обжалвания по процедурата, строителните работи трябва да започнат до началото на следващото лято, обобщи кметът на Добричката община.






 
БТ