Изградиха подпорна стена до пропаднала улица в Балчик
Изградиха подпорна стена до пропаднала улица в Балчик / netinfo

Изградена е подпорна стена за укрепването на улица “Д-р Вичев” до храм “Св. Георги” в Балчик. Това е направено, след като на 6 декември улицата пропадна към строящ се обект, съобщават от общината. Тогава в кметството е постъпил сигнал за свличане на земни маси. Сигналът е подаден от семейство Златеви, които живeят в непосредствена близост до строежа.

Комисия от специалисти извърши оглед със заповед на кмета на общината и направи предписания.

Стената на изкопа се е срутила основно заради проливните дъждове, които са достигнали миналата седмица до 50-60 литра на квадратен метър за денонощие, съобщи зам.-кметът по строителството Илиян Станоев.

Според предварителната проверка строителните книжа на обекта отговарят на законовите изисквания. Направени са инженерно-геоложки проучвания, които показват, че строежът е извън зона със строителна забрана, наложена поради свлачищни процеси.

Според плана сградата ще бъде с височина 10 метра, като е предвиден и подземен етаж заради денивелацията на терена. Собственикът на строежа инж. Александър Цанков коментира, че в проекта е била предвидена подпорна стена, но дъждовете са изпреварили изграждането й. По думите му свличането на земната маса е повлияно и от отпадните води на сем. Златеви, които според него не се стичат в шахтата, а около нея.

Зам.-кметът по строителството информира още, че ще бъдат издадени предписания пропадналата част от улицата да бъде възстановена.