Издирват най-атрактивните обичаи в пет от черноморските страни
Издирват най-атрактивните обичаи в пет от черноморските страни / netinfo

20 от най-атрактивните обичаи в България, Армения, Грузия, Румъния и Турция ще бъдат избрани в специална кампания, организирана от Висше Училище Международен Колеж / ВУМК/ и Международен институт по мениджмънт, информират от колежа. Кампанията ще стартира през януари и ще включва работни срещи и дискусии, на които експерти, преподаватели и студенти ще формулират свое предложение за списък с 20-те най-атрактивни традиции, които най-добре представят българския Черноморски регион като аткрактивна туристическа дестинация.

Културните събития ще бъдат разгледани в четири основни категории - обичаи и традиции, културни забележителности, културни изложения и изложения и фестивали.

Кампанията се организира по проект “Черноморска програма по културна анимация: Пилотен модел за мобилизиране на общите културни характеристики за креативно управление на дестинациите в Черноморския басейн” в рамките на  Съвместната оперативна програма «Черно море 2007-2013», която подкрепя устойчивото развитие, икономическото и културното сътрудничество между страните в Черноморския регион.
В края на месец януари, обектите ще бъдат представени в интернет с възможност за он-лайн гласуване чрез интернет-страницата на проекта – www.culture-animation.net.  Специално внимание ще бъде отделено на дейността на местни самодейни групи и състави, които представят възстановки на традиционни български обичаи и фолклор.
Подобни дискусии вече се провеждат в Румъния, Грузия, Армения и Турция, като резултатите ще бъдат представени през месец март 2012 година.

Основен фокус на проекта е да се идентифицират най-интересните обекти на нематериалното културно наследство в България, Армения, Грузия, Румъния и Турция и да се разработи обучителна програма по културна анимация за представяне на тези обекти, насочена към студенти по туризъм. Програмата ще бъде въведена като  избираема дисциплина за студентите на ВУМК паралелно в програмите, които се преподават на български и английски език. Сред планираните дейности по проекта са още разработване на програма за дистанционно обучение, организиране на лятна академия и международен фестивал по културна анимация.