Иво Пенчев: Кметът решава с какъв екип да работи
Иво Пенчев: Кметът решава с какъв екип да работи / Дарик Добрич

Кметът решава с какъв екип да работи и той си носи отговорността, заяви пред  Дарик новоизбраният председател на Общинския съвет в Добрич Иво Пенчев от ГЕРБ. Той коментира темата в отговор на въпрос водят ли се преговори с Реформаторския блок в управлението на общината като част от кметския екип да влязат и представители на ГЕРБ.

"Този политически кабинет е в прерогативите на кмета на общината. Ние не сме в ситуация, в която да тропаме с крак и да изискваме. Даваме шанс на новоизбрания кмет Йордан Йорданов да си направи собствен екип. Ако той иска нашата експертна помощ и подкрепа, разбира се на драго сърце ние ще се отзовем, но няма да извиваме ръце", коментира Пенчев.

В политиката няма нищо сигурно, всичко е интерес и ако колегите имат интерес ние да им помагаме, те ще приемат подадената от нас ръка, допълни той.

"Политиката е като танц за двама или за повече хора, можем да го танцуваме бързо или по-бавно, зависи от партньорите. Нашият танц към момента е доста бавен, но въпреки всичко ние нееднократно сме заявявали, че подкрепяме всички десни политики и реални предложения", посочи още Пенчев.

По думите му резултатите от изборите са показали, че Добрич продължава да е дясноориентиран град, тъй като ГЕРБ и Реформаторския блок, които са част от политическото семейство на Европейската народна партия, печелят заедно 25 места в Общинския съвет.

По отношение на спада на подкрепата към неговата партия Иво Пенчев коментира: "Няма да скрия, че разочарованието в ГЕРБ беше доста голямо. Ние се бяхме подготвили за трудни избори, но въпреки това за победа, дори с малко. Резултатите от града ясно ни показаха, че гражданите на Добрич искат да тръгнат по нов път, че искат да припознаят нова визия и нови идеи в своите управници. Анализ на грешките тепърва ще бъде направен".

Пенчев подчерта, че след изборите ГЕРБ започва да гради имиджа си отново, като заложи на диалогичността, която в последните 8 години е липсвала в Общинския съвет и в Общината. Той не отрече възможността в новия  местен парламент да се оформи политическо обединение, което да повтори коалицията на централно ниво.

Като председател на Общинския съвет Иво Пенчев заяви, че ще подкрепя и насърчава своите колеги да работят в силните си ресори и да дадат най-доброто от себе си.
"Политиката на града се задава от кмета. Ние, общинските съветници обаче ще зададем тона и новите отношения помежду ни, новия начин на работа между партиите, а оттам надявам се и новият морал, който да демонстрираме в обществото", каза Пенчев. Той възнамерява да организира изнесени приемни, открити заседания на постоянните комисии, да работи за отстояване на малките проблеми на хората. В ход е подготовката на новия правилник за работа на Общинския съвет. Възможно е някои от комисиите, които през годините са доказали, че са неработещи, да бъдат обединени с други.