Иван Колев: Общинските приходи са разчетени на ръба на възможностите
Иван Колев: Общинските приходи са разчетени на ръба на възможностите / netinfo

Общинските приходи през 2010 година са разчетени на ръба на възможностите. Ще продължи тенденцията от 2009 година за намаляване на собствените приходи на кметството, каза пред Дарик зам.-кметът по финанси на Добрич Иван Колев. Причината е, че под влияние на кризата е затруднено плащането на данъци, а бизнесът не инвестира в покупка на общински площи и обекти. През миналата година например имаше драстично неизпълнение на приходите от разпореждане с общинско имущество - при план 3 млн. лева са постъпили само 548 хил.лв, посочи Колев. С 19% по-малко пък са били през 2009 година средствата от данъчни и неданъчни приходи.

Общият размер на проектобюджета за 2010 година е 43 617 126 лв.,  от които 25 364 460 лв. за делегираните от държавата дейности и 18 252 666 лв. за местни дейности. 

През тази година не се планират увеличения на работните заплати на общинските служители, като има реално намаление на издръжката на общинската администрация в сравнение с 2009 година. Най-голям процент от новия бюджет - около 45% ще се изразходва за сектор „Образование". 21% са предвидени за подобряване на местната инфраструктура. Осигурени са бюджетни средства за капиталови разходи и ремонтни работи в размер на 4 млн.100 хил. лв., разпределени по обекти. 

Поради краткия срок за приемане на бюджет`2010 тази година няма да има обсъждания с различни обществени групи, обясни Колев. В кметството се проведе само една публична дискусия. Граждани са поискали да се заделят средства за нова организация на движението в града, като се въведе еднопосочно движение по някои улици. Иван Колев увери, че такова движение ще бъде въведено от пролетта по ул."Отец Паисий". 

Сред исканията на добричлии са още да се ремонтират три пенсионерски клуба и да продължи облагородяването на междублоковото пространство около ДКЦ 2.