Ивайло Калфин подкрепя изграждането на  пътя  Крушари - Баняса
Ивайло Калфин подкрепя изграждането на пътя Крушари - Баняса / netinfo

Вицепремиерът Ивайло Калфин е изпратил писмо, с което подкрепя  изграждането на пътя Крушари - Баняса. Писмото е адресирано до областния управител д-р Ердинч Хаджиев, съобщават от областната пресслужба.

„Предвид географското положение на двете крайгранични общини и области вярвам, че реализирането на проекта ще допринесе за правилното усвояване на средствата по Програмата за трансгранично сътрудничество между България и Румъния и за постигането на нейните цели. Изграждането на път между двете общини Крушари и Баняса ще улесни мобилността на населението в двете области на Североизточна България и Югоизточна Румъния, ще даде нов импулс на социално-икономическото и културното им развитие. Министерството на външните работи е готово да окаже пълно съдействие за постигането на съответните договорености с румънските власти  за осъществяване както на проекта за изграждане на пътя Крушари - Баняса, така и за осъществяването на други проекти от полза за населението на крайдунавските общини."  - заявява в писмото си вицепремиерът Ивайло Калфин.

От областна управа припомнят, че на този етап проектът  предвижда рехабилитация на съществуващия път  Александрия-Коритен-Северняк с дължина  8,47 км, тъй като няма официално разрешение от  правителствата на двете страни за откриване на граничен пункт. Предстои да се подготви пълна техническа проектна документация за изграждане на нов пътен участък - от края на Северняк до границата. Този участък ще бъде втори етап от реализацията на проекта, когато пътят ще пресича границата.