/ netinfo
Авторката на "Моши моши, Япония" продължава своята обиколка в Добричко. Днес в 10.00 ч. тя ще се срещне с читатели на матине в галерия "Георги Петров" в Добрич. Довечера книгата ще бъде представена и в Шабла - в Зеления образователен център.

Снощи Юлияна Антонова - Мурата очарова добричката публика, която препълни Дом-паметник "Йордан Йовков", за да чуе нейните разкази. Оказа се, че книгата побира 63 истории от ежедневието, които е описала авторката. Тя обърна внимание на отношенията между хората в Япония, на факта, че там се казва десетки пъти на ден "Извинявай" и "Благодаря". "Когато някой ти се извинява непрекъснато, много пъти на ден, ти започваш да се замисляш как да направиш така, че той да не го прави толкова често и променяш поведението си", сподели Мурата. Освен това тя разказа, че японците имат специално отношение на почит и преклонение към възрастните хора, защото ги считат за пазители на мъдрост, опит и памет. В страната на изгряващото слънце, според дипломата, новините не се поднасят враждебно, злонамерено, черногледо и натурално. Едно от обясненията е, че там хората не считат за уместно споделянето на мъката си, по простата причина, че това би наранило другите, които имат достатъчно свои страдания за понасяне.

Юлияна Антонова - Мурата сподели, че се чувства 99% японка в Япония и 99% българка в България. Бяха й зададени много въпроси от публиката в залата, на които тя отговори. По време на премиерата бе проведена и томбола, на която някои от посетителите получиха малки подаръчета, направени от приятелките на г-жа Мурата в Япония, специално за представянето на книгата в България. Като дългогодишен дипломат с ранг на пълномощен министър, Антонова не спира да работи за популяризиране на културата и на двете страни – родината България и Япония, където живее със семейството си.