Историческият музей кани на конференция, посветена на Любен Бешков
Историческият музей кани на конференция, посветена на Любен Бешков / Дарик Добрич

Музейни и краеведски четения организира Регионалният исторически музей в Добрич в памет на краеведа Любен Бешков, от чието рождение се навършват 90 години. Конференцията е на 2 ноември в две сесии - 10.00 до 13.00 ч. и 14.00 до 16.00 ч., в Дом-паметник "Й.Йовков".

Свои трудове ще представят проф. Георги Атанасов, Николай Тодоров, Деница Брезоева, Кристиян Михайлов и Светлана Ганчева от музея в Силистра; Върбин Върбанов от Русе; Стоян Михайлов от Велико Търново; Петър Бойчев от Тутракан; добричките историци и археолози Боян Тотев, Добри Добрев, Надежда Иванова, Цветолин Недков, Траян Димитров, Радослав Симеонов, Кремена Митева. В първата сесия участват и краеведите Рада Въртунинска, Веселин Бончев, Атанас Пеев, както и гостенка от Белоруската академия на науките - Кристина Лавъш.

Теми на четенията ще бъдат историческите аспекти в обществения живот на Любен Бешков; местоположението на Антимовския хан; българските военни паметници и гробища в Северна Добруджа; съкровището от Славната канара; некрополът в Залдапа; спасителното проучване в ранносредновековния храм в стария Дръстър; Народният съд в Добрич; Българското търговско дружество в Тулча и кредитното дело в градовете на Южна Добруджа 1940-1944 г.

В Дом-паметника ще бъде подредена и фотоизложба "Спомени от някогашния Добрич" с фотоси от архива на Любен Бешков.

Портретна вечер за Любен Бешков ще бъде проведена същия ден от 17.00 ч. в Регионална библиотека "Дора Габе". Там е подготвена и изложба на документи за живота и делото на видния добричлия.