Испанци проучват терен край Добрич за вятърна централа
Испанци проучват терен край Добрич за вятърна централа / netinfo

Испанската компания “Пренеал”, която произвежда ел.енергия от възобновяеми енергоизточници, се интересува от изграждане на вятърни централи в България. По този повод ще бъде проучен терен край добруджанското село Одърци, сочи писмо на консултанта на испанците – българската фирма “Форем Консултинг”ООД. Документ с намеренията на инвеститорите ще бъде разгледан утре /6 юли/ на сесия на Общинския съвет на Добричка община.

“Пренеал” е водещ независим производител на ток от вятърни централи и има намерения да разшири дейността си в Източна Европа. В България испанците искали да строят съоръжения с минимална мощност от 50 мегавата. Стойността на една централа с такава мощност възлизала на 50 млн.евро.

В момента компанията подбира подходящи терени. Основните критерии на испанците били районът да има достатъчен вятърен потенциал, да няма миграция на птици и да не граничи със защитени територии.

Консултантите искат от местния парламент разрешение да се издигне желязно-решетъчна мачта в землището на село Одърци, за да се измери ветровия потенциал в района. Ако мястото бъде одобрено, ще се предложи на общината да стане съакционер в бъдещото дружество, което ще реализира проекта.