Искат забрана на найлоновите торбички
Искат забрана на найлоновите торбички / netinfo

ДСБ-Добрич обмисля идеята да се въведе забрана за употреба на полиетиленови торбички в общината, съобщи представителката на партията в местния парламент Антония Кирова. За целта е нужно да се приеме съответната общинска наредба. Кирова е поискала да внесе по този повод предложение в Общинския съвет, но кметът Детелина Николова е отговорила, че вече се подготвя подобен документ.

Можем да направим града по-чист и приветлив, ако ограничим и впоследствие забраним употребата на найлонови торби в магазините, каза градската съветничка.

По думите й редица общини в България, като Бургас, Пловдив, Кюстендил и Севлиево, са направили стъпки в тази посока. В сливенско село с 360 жители пък вече е въведено правилото да се употребяват само торби от плат.

Идеята обаче все още е в твърде суров вид. Не е ясно какви ще бъдат финансовите параметри на подобна забрана и какви икономически преференции трябва да бъдат дадени на търговците, за да се откажат да предлагат найлонови торби. Освен това е необходима широка разяснителна дейност сред гражданите. Въпреки това впечатлението на Кирова било, че все повече добричлии си носят торбички в чантите, когато пазаруват и не посягат към полиетиленовите.