Искат въвеждане на данък върху земеделската земя

Искат въвеждане на данък върху земеделската земя
Искат въвеждане на данък върху земеделската земя / Дарик Добрич, архив

От 2013 година да се въведе данък върху земеделските земи, предлагат от Националното сдружение на общините в Република България /НСОРБ/. Върху изменение и допълнение на Закона за местните данъци и такси са разсъждавали в Управителния съвет на организацията на последното си заседание, съобщи кметът на Добрич Детелина Николова. Вероятно ще бъде предложена ставка от 1 лев за декар, но предстои това да се уточни на заседание на 13 юли т.г., каза тя.

Николова коментира, че създаването на този данък е необходимо на местните власти, за да се справят с многото отговорности, които имат, и да посрещнат разходите си по-лесно. "В момента земеделските земи са единственият недвижим актив, който не се облага като собственост, а генерира съществени приходи, включително от ЕС", посочва се в предложението на НСОРБ. Оттам смятат постъпленията от този данък да се насочат предимно към малки и средни общини, които като цяло нямат други алтернативи за повишаване на собствените си приходи.

По предварителни изчисления данък от 1 лев/декар би генерирал 19 млн.лева при общ поземлен фонд 35 млн.дка, от които държавен - 3 млн.дка и общински - 13 млн.дка, посочват от НСОРБ.

От общините предлагат още таксата за притежаване на куче да се преформулира в такса за притежаване на домашни животни; да се въведе такса "център" и да се преосмислят някои социални такси като "личен асистент" и "домашен помощник", с оглед запазването на предоставяни редица нови услуги с проектно финансиране.