Искат признаване на сляпо-глухотата за отделно увреждане
Искат признаване на сляпо-глухотата за отделно увреждане / сайта на НАСГБ
Искат признаване на сляпо-глухотата за отделно увреждане
19873
Искат признаване на сляпо-глухотата за отделно увреждане
  • Искат признаване на сляпо-глухотата за отделно увреждане

Ремонт на клубната база е най-належащият проблем пред Регионалната организация на сляпо-глухите в Добрич. Днес се отбелязват 11 години от създаването й, провежда се отчетно-изборно събрание в присъствието на председателя на националната структура Димитър Парапанов.

45 души членове има добричкото представителство. Най-новия е 33-годишният Илия Костов от село Дончево. Водач на дружеството е Калинка Ковачева, която сподели пред журналисти, че вече успява да работи на компютър с помощта на говоряща програма, за да спомага за дейността на организацията.

Добричките сляпо-глухи са една от най-старите, най-устойчиви и дейни структури, каза Димитър Парапанов. Той изрази удовлетворение от трите провели се национални състезания за техните членове, на които Добрич бе домакин в последните години. Хората с увреждания са талантливи и имат нужда от движение, предизвикателства, насърчаване на уменията, от спортове като шах, лека атлетика, надбягвания, игри, сподели той.

На национално ниво организацията, която наброява 800 души в 26 регионални структури, ще се бори за признаване в България на сляпо-глухотата за отделно увреждане, за да имат повече права и привилегии хората с такъв недъг, каза още Парапанов. Това е уредено в конвенция на ООН от декември 2006-та, която все още не е ратифицирана у нас и ще настояваме това да се случи, добави той. Не е решен и проблемът с интерпретаторите, за комуникация с жестове. Сляпо-глухите имат нужда и от подмяна на слуховите апарати на 4 години, вместо на 6, както е сега, поради тяхната пределна амортизация за такъв период от време. През есента предстои общонационално отчетно-изборно събрание на организацията.

Чуйте повече в звуковия файл от председателя на националната организация - Димитър Парапанов и на местната - Калинка Ковачева.