Искат кандидат-депутатите да подпишат декларация с обещания към гражданите
Искат кандидат-депутатите да подпишат декларация с обещания към гражданите / Дарик Добрич, архив

Декларация с искания, формулирани от протестиращи, разпространяват от "Гражданска инициатива за обществен контрол - Добрич" до всички кандидат-депутати от региона. Нейната цел е разписалите се и вече заели местата си в 42-то Народно събрание избранници да работят за промени в страната, поискани от гражданите.

В декларацията се настоява "да не се допуска по никакъв начин на територията на Република България да се осъществява проучване и добив на шистов газ, газ от въглища или други неконвенционални находища на нефт и газ; да се създаде закон за граждански контрол в цялата добивна дейност, нова нормативна уредба и забрана на метода хидравлично разбиване (фракинг), с цел гарантиране здравето, поминъка и спокойствието на населението, както и опазване на общите ни блага".

Протестиращите се обединяват още около призива да се преразгледат и/или анулират всички приватизационни сделки за стратегическите отрасли и концесиите за природни ресурси: полезни изкопаеми; вода; енергетика и електроразпределение; добивни комбинати; телекомуникационни проекти; чуждестранните вериги магазини; банки.

Иска се кандидат-депутатите да се подпишат и под обещанието да сменят системата, чрез която се формира и контролира управлението в страната, да се промени изборният закон с въвеждане на механизми, които не позволяват фалшифициране на изборите и да се въведе граждански контрол на ротационен принцип.

На последно място в декларацията от Инициативата искат "да се създаде Национална програма с приоритетите духовност, история, образование, раждаемост, биоземеделие и селско стопанство, туризъм, икономика, която да бъде задължителна рамка за всяко правителство и всеки парламент".

От щаба на протестиращите не съобщават дали в някоя политическа партия или коалиция са подписали вече предложената от тях декларация.