Интерес към ОПРазвитие на човешките ресурси в региона
Интерес към ОПРазвитие на човешките ресурси в региона / netinfo

Експерти от Областния информационен център в Добрич представиха Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 в общините Каварна, Генерал Тошево, Балчик и Тервел в периода 16-19 февруари.

По време на срещите присъстващите бяха запознати с приоритетите и дейностите на програмата, с общ бюджет 2 136 млн. лв. Участие в информационните срещи взеха над 100 заинтересовани граждани, представители на общини.

Експертите от центъра представиха презентация, включваща акцентите по програмата, петте приоритетни оси по нея, новостите в сравнение с миналия програмен период. Най-много средства през новия период ще бъдат отделени за заетост – 1 266 млн.лв. Приоритетни действия ще се насочат за насърчаване на младежка заетост, повече възможности за учене през целия живот, за работната сила и др.

За приоритетна ос 2 - „Намаляване на бедността и насърчаване на социалното включване“ са предвидени 658 млн. лв. За подобряване на институционалния капацитет са отделени 86 млн лв., чрез подобряване на ефикасността на публичните администрации и услуги в сферите на социалното включване, здравеопазване и др. 39 млн. лв. са за транснационално сътрудничество.

Отчетен бе интерес сред присъстващите на срещите относно възможността, която ОПРЧР 2014-2020 предоставя за стартиране на самостоятелен бизнес, както и това, че ще се осигуряват квалификационни обучения и услуги както за заети, така също и за безработни и неактивни лица.