Интегрират ромчетата в Каварна по европейски проект
Интегрират ромчетата в Каварна по европейски проект / Дарик Добрич - архив

Училищата и детските градини в Каварна ще работят за по-успешната социална реализация на децата от етническите малцинства чрез подобряване на условията  за равен достъп до образование и  обучение и засилване на мотивацията  за участие в образователния процес. Това е основната цел на проект „Образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства – Каварна за етническа толерантност”, който стартира в общината.

Проектът е на стойност 368 450 лева, осигурени по Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”, Министерство на образованието, младежта и науката, Европейски социален фонд 2007 – 2013, Схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ  “Образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства”. Дейностите ще се изпълняват в продължение на 14 месеца от община Каварна в партньорство с НУ „Братя Миладинови” и ЦДГ „Детелина”.

В двете заведения ще бъде подобрена вътрешната среда чрез направа на ремонт на две занимални и игротека. Предвидени са още обучение и подготовка на педагогическите специалисти за работа в мултикултурна среда. Ще бъдат сформирани групи по свободно избираема подготовка в областта на културата, фолклора и традициите на различните етноси, танцови формации. В ЦДГ „Детелина”, ЦДГ „Слънце”, ЦДГ „Дъга” и ЦДГ „Калинка” са предвидени допълнителни занимания с деца, за които българският език не е майчин. Ще бъде осигурен и безплатен транспорт до училище за учениците от ромския квартал „Хаджи Димитър”. Планират се и информационни кампании за етническа толерантност в общинските детски градини и училища.