Институциите докладваха за началото на подготовката за зимата
Институциите докладваха за началото на подготовката за зимата / Дарик Добрич

 

Първа работна среща за зимната подготовка се проведе при областния управител Желязко Желязков. Присъстваха представители на общините, ОД на МВР, РЗИ, Центъра за спешна медицинска помощ, МБАЛ-Добрич, РИО, ДАИ, ВиК, Енерго-Про, КАТ, Български пощи, Областна дирекция по безопасност на храните, Пожарната, Пътнически превози, ЧТК, НЕК, Областно пътно управление.

Представителите на общините информираха за пълна готовност по отношение на учебни заведения,  детски градини, обществени сгради, които са снабдени с гориво. Актуализират се плановете за зимна подготовка, предстои подписването на договори с фирмите - изпълнители и провеждане на заседания на общинските щабове. Поставен бе въпросът за изтеглянето на закъсалите автомобили, когато има снегонавяване, отговорността на водачите и тяхното задължително за сезона оборудване, както и координацията с Гранична полиция.

Зам.-кметът на община Добрич арх. Пламен Ганчев обърна внимание на почистването на тротоарната настилка в града, където се образува снегонатрупване. Тази година общината ще изпрати писма до етажните собствености, с което  задължава гражданите да вземат участие в почистването на околоблоковите пространства.

Директорът на Областно пътно управление инж. Иван Светославов информира, че е създадена добра организация, изготвени са списъци на машини и графици на хора, подготовката върви в нормален ритъм. Очакванията са в координация с фирмата изпълнител, да се направи всичко възможно за поддържане на добро състояние на пътната мрежа през зимния сезон. На отправена към ОПУ препоръка да се възстановят липсващи и остарели табели на републиканската пътна мрежа, инж. Светославов отговори, че това е предвидено.

Областният управител припомни за необходимостта от синхрон в действията на институциите. Въпреки че има натрупан опит в последните години и възловите места в областта се знаят, трябва да се заостри вниманието и да не се допуска усложненията през зимата да възпрепятстват движението и снабдяването на населението със стоки от първа необходимост.

Следващата работна среща ще бъде около 20 октомври.