Информационен ден за остеопорозата
Информационен ден за остеопорозата / Дарик Добрич

Информационен ден за профилактика на остеопорозата ще се състои в Добрич. От 10.00 до 14.00 ч. в бизнес залата на Община град Добрич посетителите ще могат да научат кои са трите важни ключа на правилното хранене при мъжете и жените - гаранция за здрави кости през всеки етап от живота, да попълнят тестове за определяне на личните рискови фактори от остеопороза, да се запознаят със здравословните норми на индекса на телесна маса, съдържанието на калций в диетата и двигателната активност. По време на събитието ще се проведат и измервания на костна плътност и телесен състав на цена 10.00 лева с предварително записване.

Информационното събитие „Да запазим костите си здрави!" е част от глобалната инициатива на Международната фондация по остеопороза, която се провежда в над 200 страни и призивът на организаторите в цял свят е посетителите да носят бяла дреха или лента в знак на подкрепа на движението за по-добро здраве на костите.
РЗИ - Добрич също се включи в Информационната кампания във връзка със запознаването с рисковите фактори и профилактиката на остеопорозата, като в пенсионерските клубове на Добрич са проведени 9 беседи по темата и са предоставени здравно-образователни материали.

Световният ден на остеопорозата се отбелязва на 20 октомври. През 2015 година той е фокусиран върху правилното хранене през различните етапи на живота, което допринася за укрепване и поддържане на костите, за да могат да ни служат до дълбока старост.