Има промени при безплатните винетки за хора с увреждания
Има промени при безплатните винетки за хора с увреждания / netinfo

От началото на тази година има промяна в обема на дигателя на автомобилите, за които хора с увреждания могат да получат безплатен винетен стикер. Вместо 1800 куб. см. колите на инвалидите могат да бъдат 2000 куб.см и до 160 конски сили, каза шефът на дирекция „Социално подпомагане" Снежана Ванкова

Условията и редът за освобождаване от винетни такси на лица с увреждания са посочени в специална наредба на МТСП  и Министерството на транспорта. Право да ползват едногодишна винетка имат лица с намалена работоспособност от 50 и над 50%. Правото е за една собствена кола или за семеен автомобил.  

Има промяна и във валидността на стикерите, подчерта Ванкова. Те важат вече не от 1 януари до 31 декември, а до 31 януари на следващата календарна година. Това не е пречка лицата, които в момента имат валидни винетки, да подадат молба за такива за 2010 година. Молбите се подават в дирекциите за социално подпомагане по постоянен адрес. Това може да стане и от близък на човека с увреждане, но с нотариално заверено пълномощно. 

Необходимите документи за кандидатстване за безплатни винетки са молба-декларация по образец, експертно решение на ТЕЛК, копие от свидетелството за регистрация на лекия автомобил, застрахователна полица за платена застраховка „Гражданска отговорност" и лични документи. 

Миналата година 2500 души в Добричка област са се възползвали от този вид подпомагане.