И доброволци могат да се включат в раздаването на помощи
И доброволци могат да се включат в раздаването на помощи / Дарик Добрич
И доброволци могат да се включат в раздаването на помощи
73477
И доброволци могат да се включат в раздаването на помощи
  • И доброволци могат да се включат в раздаването на помощи

Започна раздаването на помощи, събрани от Българския червен кръст, за пострадалите от наводнението в Добрич. В два пункта в града - Хуманитарна гимназия и пенсионерския клуб на ул. „Отец Паисий” между 9.00 и 16.00 ч. се разпределят дарения, получени от цялата страна.

На първите, посетили пункта в Хуманитарна гимназия, се предоставяха консерви с телешко варено, пастет и други хранителни продукти, голяма бутилка минерална вода, пакет тоалетна хартия. Има така също дрехи и завивки. Всичко се дава срещу лична карта за сверка, че адресът на нуждаещите се е от засегнатите райони.

Засегнатите от стихията търсят най-вече перилни и почистващи препарати, но засега такива в пункта няма, казаха от организацията. Очаква се да бъдат доставени по-късно. От БЧК заявиха още, че не биха отказали помощ от доброволци, които да раздават по домовете помощи. Изисква се транспорт и желание, продуктите се предоставят срещу приемо-предавателен протокол, уточниха от организацията. Желаещите да помогнат трябва да се обърнат към Областния съвет на БЧК.

Пред пункта няма голяма опашка, дошлите изчакват спокойно и обсъждат щетите по своите домове.

За Дарик някои от тях споделиха, че нямат почти нищо, изхвърлили са всички мебели и електроуреди. Не знаят откъде да започнат с осигуряването на нова покъщнина, защото все още сградите не са чисти и дезинфекцирани. Всички казаха, че през домовете им са минали служители от общината и социални. Няколко души споделиха, че са застраховани и щетите вече са огледани от застрахователите, като им е казано, че може да получат средства най-рано след месец.

Повечето от хората се оплакват, не виждат опора в държавните органи, но изразяват спокойствие и оптимизъм, защото смятат, че „има и по-лошо”.

Чуйте в аудиофайла звукова картина от първите часове работа на пункта за дарения

И доброволци могат да се включат в раздаването на помощи
netinfo