Галерията в Силистра
Галерията в Силистра / netinfo
На връх Националния празник 3-ти март, Художествената галерия в Силистра отбелязва 45 години от създаването си и 125 години от построяването на сградата. Разположена в стилната в архитектурно отношение представителна сграда в центъра на града, строена в края на XІХ век, в стил Сецесион,  галерията е открита на 3 март 1972 година от тогавашния първи партиен и държавен ръководител Тодор Живков.

Уредник по това време е младият живописец Йордан Кисьов, а по-късно става и първият й директор. На 24 май 1986 г. под ръководството на Георги Йорданов от Комитета за култура и художника професор Светлин Русев в Силистра се открива общата художествена изложба „Човек и природа“ и цялата сграда се обявява като Художествена галерия.Тя не само увеличава изложбената си площ, но и обогатява фонда си, който вече наброява над 1314 творби в областта на живописта, графиката и скулптурата. На втория етаж се разполага постоянната експозиция, която в момента е около 200 творби, а на първия се подреждат временни изложби на известни художници от Силистра, страната и чужбина.

И така вече 45 години галерията заема важно място в културния живот на Силистра и  се превръща в истински действащ музей на изобразителното изкуство, наред с утвърдените в Североизточна България – Варна, Добрич, Разград, Търговище, Русе. Гордост за Силистренската галерия са имената на творци като Стоян Венев, Владимир Димитров – Майстора, Златю Бояджиев, Дечко Узунов, Илия Петров, Ненко Балкански , Васил Стоилов, Александър Поплилов и други големи имена в българската живопис. А от съвременните такива можем да срещнем имената на Светлин Русев, Георги Божилов, Димитър Остоич, Димитър Киров, Румен Скорчев, Любен Диманов, Георги Чапкънов, Петър Чуклев и още много други. В момента във фонда на галерията се съхраняват над 1500 единици живопис,графика и скулптура.

В Художествената галерия е открита юбилейна изложба. Ще бъдат показани над 100 творби от почти 40 автора от всички жанрове, както на художници от близкото минало, така и на наши съвременници от Силистра.