Художествена галерия Добрич се включва в Нощта на музеите
Художествена галерия Добрич се включва в Нощта на музеите / Дарик Добрич

Художествена галерия Добрич ще се включи за поредна година в европейската инициатива Нощ на музеите. На 18 май, когато е Международния ден на музеите, е предвидено вратите на галерията да останат отворени до полунощ, в програмата са заложени редица събития.

От 16.00 до 17.30 ч. и от 18.00 до 19.30 ч. ще се състоят две работилнички "Нощните птици на Добрич", съвместно в БДЗП. Те са предназначени за деца над 4 годишна възраст и техните родители. Децата, разделени в две групи по максимум 12 души, ще изработят с помощта на специалисти кукли сови и фенери от хартия.

Програмата продължава в 19.00 ч. с разговор с Нено Белчев - варненски художник, видеоартист, инициатор и създател на Международния фестивал "Видеохолика". Срещата е посветена на темите: "Какво е художникът: Тези творби, които е направил? Тези, които не е осъществил, но има в главата си? Или и двете? Какво е да си видео-художник в пост-социалистическа (или пост-модерна) България? Как работя (проследяване на работния процес)? Затова как от класическото рисуване, на което ме учеше баща ми стигнах до видео-инсталацията." Авторът ще покаже рисунки и видео-документация.

След срещата, от 20.00 ч., Нено Белчев ще представи "Избрано от "Видеохолика‘2012" - 43-минутна прожекция на кратки филми на автори от Италия, Япония, Швеция, Полша, Кипър, Австралия, САЩ, Великобритания.

От 21.00 ч. Самуил Стоянов ще покаже своето видео „10 мин. Национален природонаучен музей" от участието му във фестивала за съвременно изкуство Sofia Contemporary 2013. Прожекцията е в зала „Работилница за въображение".

Последното в афиша на галерията за Нощта на музеите е в 21.00 ч. - концерт с алтернативен акустичен рок в изпълнение на добричката група "Аttic" с китаристите Венцислав Николов и Светлин Михалев, Весела Долапчиева и Димитър Димитров - Китаеца - вокал и Ивайло Игнатов - кахон.

В Нощта на музеите в Художествена галерия Добрич може да бъдат разгледани гостуващата колекция живопис на мариниста Георги Велчев, изложба на ученици от ЕГ "Гео Милев", както и цялата постоянна експозиция.

Художествена галерия Добрич се включва в Нощта на музеите
netinfo