Хранителна инфекция покоси деца-скаути
Хранителна инфекция покоси деца-скаути / netinfo

Няколко деца от скаутския лагер в местността Тузлата край Балчик са били покосени от чревно заболяване, научи Дарик. По първоначални данни става въпрос за взрив от хранителна токсоинфекция, каза шефът на балчишката болница д-р Красимир Кръчмаров.

5 деца са потърсили през уикенда помощ в спешните кабинети на лечебното заведение. Хлапетата се оплаквали от висока температура и болки в корема. Децата са били освободени след преглед, хоспитализирани в инфекциозното отделение няма. Д-р Кръчмаров обаче повикал екип от РИОКОЗ. Според него причината за плъзналата инфекция е лошата комунална хигиена в лагера.

Както е известно там децата сами си приготвят храната и е възможно да са подценили изискванията за чистота, каза лекарят.

Лагерът край Балчик е организиран от Националната организация на скаутите по случай 85-годишнината на скаутското движение. Около 70 деца и младежи от 6 до 28 години от цялата страна живеят в палатки и се обучават да оцеляват при извънредни ситуации. Те си готвят в специално кухненско помещение. Всеки си носи прибори за хранене.

Прегледаните деца са пет деца на възраст от 5 до 15 години, казаха от РИОКОЗ. На 5 август след обяд децата били с повръщане, общо неразположение и 1-2 рядко-кашави изхождания. Взети са проби за микробиологично изследване от 4 от заболелите и им е назначена съответна терапия.

Взета е проба вода за лабораторен анализ. Резултатите от микробиологичното изследване ще бъдат готови в рамките на 3 дни.