Хора с психични проблеми творят и получават награди
Хора с психични проблеми творят и получават награди / Дарик Добрич
Хора с психични проблеми творят и получават награди
76075
Хора с психични проблеми творят и получават награди
Хора с психични проблеми творят и получават награди
  • Хора с психични проблеми творят и получават награди
  • Хора с психични проблеми творят и получават награди

Посетители на Дневния център за възрастни хора с психични увреждания в Добрич спечелиха второ място в национален конкурс за сценично творчество на хора с ментални проблеми. Форумът се проведе в Шумен, а добричлии участват за първи път в него. Те са показали представление, подготвено от трима души от центъра - Антония Василева, Нанка Колева и Пламен Христов. Спектакълът им включва два монолога по Чудомир и две песни от българската естрада. Освен втората награда, трупата получи и 6 индивидуални приза - за изпълненията на дамите и за идеята, сценария и режисурата на Пламен Христов.

Подготовката на представлението е коствала на тримата 2-3 месеца. В работата им е помагал музикалният терапевт на Дневния център Станислава Желева. Тя сподели, че музиката въздейства много добре на хората с психически увреждания. Най-често се слуша класическа музика и изпълнения на пиано, но няма забранен жанр. Терапията предвижда и активни занимания - свирене и пеене, според заложбите на посетителите.

В центъра има и арт терапия с ръководител Цветан Манев. Резултатите от нея са показвани не веднъж в различни пространства в Добрич - галерия, библиотека, младежки дом. Сега изложба с творби на посетителите е подредена в община Добрич - във фоайето на втория етаж. Тя е по идея на Станислава Желева - хората да рисуват по произведението на Модест Мусоргски "Картини от една изложба" и според нея резултатът е наистина добър.

Хора с психични проблеми творят и получават награди
netinfo

Дневният център функционира от януари 2009 г., помещава се в Центъра за психично здраве "Д-р Петър Станчев". Той е социална услуга, в която стремежът е хората с психически проблеми да се социализират, да възвърнат трудови навици, да се чувстват равнопоставени и да се разредят кризисните им периоди. Посетителите са около 30, ограничението е да бъдат на възраст 18-65 години. Най-често срещаната диагноза е шизофрения. Терапевтите споделиха, че някои от тях идват от самото начало, като практически ремисията в заболяването им трае вече с години.

Трима от тях споделиха за Дарик, че се радват, че посещават центъра и ползват лечебна физкултура и уроците по рисуване и музика, и имат възможност да общуват, да се чувстват като едно семейство. Въпреки добрите условия там, те обаче имат нужда от работа и реализация в обществото, а това не се получава, защото работодателите ги отхвърлят, след като разберат диагнозата им. Антония иска да се занимава с декупаж и е завършила Художествената гимназия в Пловдив, а Тодор Тодоров е готов да бъде общ работник и има 10 години стаж. "Нека ни дадат шанс, а да не ни връщат от вратата", казва той.

Чуйте в аудио файловете Антония, Нанка и Тодор, както и двамата терапевти.