Хлябът в Добрич поскъпна
Хлябът в Добрич поскъпна / netinfo
Хлябът в магазините на Добрич поскъпна между 10 и 20 стотинки.

Масовият „Добротица” и „Гергана” на „Добруджански хляб” вече се предлага за 1,05 лева, при досегашна цена от 90 стотинки.

Почти всички видове хляб, производство на другия голям хлебозавод в Добрич - „Савимекс” също са с нови, по-високи цени. Повишението е заради поскъпване на суровините, маята, подобрителите, горивата – коментира за Дарик собственикът на „Савимекс” Ивелин Савов. Той прогнозира ново поскъпване на насъщния след няколко месеца.

Според Енчо Малев, собственик на „Добруджански хляб” цената на хляба не е висока, а доходите на хората са ниски. „За съжаление ние нямаме никакви субсидии и подкрепа от държавата, нито диференцирани социални функции” – обясни Малев. Той подчерта, че хлебопроизводителите са търговци, регистрирани по търговския закон и работата им се базира на финансови резултати, които са обвързани с цените на суровините. „Хляб се прави от пшеница” – заключи Малев и прогнозира нова промяна в цената на хляба в зависимост от цената на пшеницата.

„През последните 3-4 месеца цената на пшеницата не се е променила” – коментира по този повод Стилиян Стоянов – член на УС на Националната Асоциация на зърнопроизводителите. В момента цената за тон пшеница варира между 500-510 лева.