Хлябът ще поскъпне, предупреждават производители
Хлябът ще поскъпне, предупреждават производители / Дарик Нюз - архив

Освен яйцата предстои и скок в цената на хляба с над 10%. Цените се повишават, защото има ръст в стойностите на основните суровини, горивата, а предстои и увеличение на цената на тока, обясни за Дарик председателят на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите Мариана Кукушева.

Зърнопроизводителите също се оплакаха, че има ръст на разходите им за торове и обработка на почвата средно с около 20%, което води и до поскъпване на пшеницата.

Увеличение на хляба ще има и то ще бъде с повече от 10%, обясни Кукушева. По думите й, е трайно покачена основната за производителите суровина. "Виждаме какво се случва с горивата и със съобщението, направено от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране за ново покачване на цената на тока и газа, мисля, че пазарът трудно ще поеме и 10 на сто", каза тя.

Разходите са се увеличили и за зърнопроизводителите, обясни заместник-председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов. "По отношение на торовете - перо, което формира 25-30 на сто от разходите, имаме нарастване с 20-25 на сто. Другото основно перо - растителната защита, увеличението е между пет и десет процента", каза той.

Христов допълни, че средната цена на зърното е около 350-360 лева за тон. "При така увеличените разходи за производство, вероятно цената на зърното би трябвало да нарастне на около 400 лева за тон", прогнозира производителят.

Междувременно производителите на яйца алармираха, че ще следят строго вноса на евтини полски яйца, защото имат съмнения, че те ще бъдат от законни ферми. Стана ясно, че ще се внесат яйца от Полша, с които да се регулират цените на този продукт на пазара у нас.

Българските производители смятат, че ако от Полша влязат по-евтини яйца, това означава, че те ще бъдат от незаконни ферми, защото в момента и плоските, и българските яйца са с високи цени заради инвестициите, които бяха направени във фермите, за да бъдат кокошките щастливи.