Хари Потър не се радва на интерес
Хари Потър не се радва на интерес / снимка: Reuters

Само 150 души са гледали първата част на последния филм от поредицата "Хари Потър" - "Даровете на смъртта 1" в единственото кино в Добрич - "Икар", съобщи собственикът му Илия Илиев. Прожекции вървят от петък миналата седмица. Той оцени интересът като спаднал на половина спрямо предишните части на касовия хит, който се рекламира като "събитието на цяло едно поколение" и "световен феномен". Намалелият интерес се дължи основно на закъснението на копието за Добрич, което се диктува от големите фирми-разпространители, коментира Илиев. Двете компании в България предпочитат да пуснат филмите с очакван интерес първо в големите градове, където билетите са по-скъпи и печалбите високи. Друга причина за липсата на посещения е фактът, че "Хари Потър" е в интернет мрежата от много време, а неговото поколение вече порасна и борави добре с компютрите, каза още Илиев.

Като цяло последните три месеца киното на Добрич отчита слаби резултати и малко зрители. В навечерието на Деня на българското кино - 13 януари, става ясно, че най-гледаният филм за 2010 година в цяла България е "Мисия Лондон". Той регистрира и най-добри постъпления от билети. За съжаление филмът "Трон: Заветът" ще подмине Добрич, каза Илиев, тъй като българските разпространители са взели копия само в 3D, макар в световната мрежа да има и нормални. Това е друг проблем, който компаниите създават на малките кино-салони в малките градове, смята той.

В събота кино "Икар" ще отбележи 13-я си рожден ден, съобщи още собственикът му. Вървят преговори "Хари Потър: Даровете на смъртта 1" да стои в Добрич още една седмица, както и да пристигне анимацията "Рапунцел". Детската публика се оказва най-вярната ни и последователната, затова ще се опитаме да я радваме и през 2011 г., допълни Илия Илиев.