Групират наказанията на осъден за грабежи, кражба и хулиганство
Групират наказанията на осъден за грабежи, кражба и хулиганство / netinfo

Прокуратурата предлага да се групират наказанията по три присъди, наложени на добричлията Сашо Б. Маринов, съобщават от Добричкия окръжен съд. Присъдите са от 2008, 2009 и 2010 г.

Първата е за хулиганство, извършено в условията на опасен рецидив и наказанието по нея е 11 месеца лишаване от свобода. С втората присъда Сашо Маринов е осъден на 3 месеца лишаване от свобода за кражба, която представлява опасен рецидив. С третата той е признат за виновен за това, че при условията на продължавано престъпление и опасен рецидив е спомогнал за извършване на два грабежа в магазини за хранителни стоки, при които е употребена сила и заплашване. Отнетите от касата на първия магазин пари и откраднатите цигари от втория търговски обект са на обща стойност 374,56 лв. Наказанието по тази присъда е 4 години лишаване от свобода.

Окръжна прокуратура предлага на Сашо Маринов да бъдат наложени общо 4 години лишаване от свобода, тъй като той е изтърпял през 2010 г. 3-те месеца лишаване от свобода по втората присъда. Прокурорът поиска общото наказание да бъде увеличено с 11 месеца, предвид интензивната престъпна дейност на мъжа, който е осъждан 10 пъти.

Адвокатът на осъдения се противопостави на поисканото увеличение на общото наказание. Според него, то ще бъде несправедливо и в разрез със закона, тъй като при определяне на наказанията за всяко от тези престъпления, решаващият съд вече е отчел, че те са извършени при условията на опасен рецидив.

31-годишният Сашо Маринов има начално образование, не е семеен, безработен.
Окръжен съд - Добрич ще се произнесе по предложението в законния 30-дневен срок.