Група Сигнал с концерт в Добрич
Група Сигнал с концерт в Добрич / grupa-signal.com

Юбилеен концерт „30 години група Сигнал на сцена" ще се проведе тази вечер от 19.00 часа в зала „Добрич". 

Една от най-известните формации в България е основана на 1 юни 1978 година от тримата музиканти Йордан Караджов, Румен Спасов и Христо Ламбрев, които се отделят от "Златни струни". Барабанист на новата група е Георги Кокаланов.

Шлагерът "Може би" ги изпраща веднага на върха на слушателския интерес, защото те са готови като музиканти и единствено репертоарът им се е нуждаел от подобни хитове. Песента е на Тончо Русев. „Сигнал" ползват услугите и на други композитори ("Да те жадувам" е на Георги Костов, "Лодка ли е любовта" пък е на Морис Аладжем).

Пролетта на 1979 година отбелязва триумфално начало на концертната дейност на „Сигнал" с нов барабанист - Владимир Захариев. Това е първата "златна" формация за групата: четиримата съпреживяват заедно някои от звездните мигове, както и трудните моменти в артистичната им кариера. Организатор и мениджър в първите няколко години е Стефан Широков. 

Вторият "златен" състав на „Сигнал" е сформиран в началото на 90-те. Към групата се присъединява младият китарист Александър Мариновски, а Румен Спасов напуска. Спасов се отдава на звукозаписен бизнес, озвучаване на концерти и работа във фирмата "Маркос мюзик". Той ще остане в историята на групата като технически гений в областта на апаратурите.  

За своите 30 години съществуване групата поставя два рекорда не само за България - над 6 000 концерта и 500 000 продадени плочи. „Сигнал" е първата рок-група, осъществила официално концертно турне в Италия през лятото 1989 година. През периода 1987 - 1994 год. групата работи в скандинавските страни и Кипър.

В периода 1994 - 2000 „Сигнал" работи активно в клубния живот на страната. 

През май 2001 и януари 2002 г. групата изнася концерти в САЩ, в градовете Ню Йорк, Бостън, Вашингтон, Сан Франциско, Атлантик Сити. През ноември 2001 и май 2006 изнася концерти  в Лондон, като първият концерт е в прочутата зала "Астория".

„Сигнал" печели първа награда за изпълнение и две награди от "Златният Орфей", както и отличия от международния шлагерен фестивал в Дрезден.