Гросмайсторка от Русия учи туристите в Албена на шахмат
Гросмайсторка от Русия учи туристите в Албена на шахмат / netinfo

Громайстор Татяна Молчанова е един от преподавателите в шахматната академия на Анатолий Карпов, която четвърти месец функционира в курорта Албена. Молчанова лично е препоръчана от Карпов да преподава играта по неговата методика.

В състезателната си кариера шахматистката има призове от престижния турнир за Купата на Русия, многократна шампионка е на родния си Санкт Петербург, а най-ярките й победи са над гросмайсторките Наталия Жукова и Александра Кастенюк. Заедно със съпруга си гросмайстор Валери Попов преподават в школата на Карпов в Санкт Петербург.

„В Албена е като приказка за хората, които обичат шахмата. Това място има не само големи традиции в този елитен спорт, но тук е много красиво, спокойно, плажът е прекрасен, въздухът чист, храната е вкусна, а наоколо има прекрасна зеленина. Много от гостите в курорта съчетават своята почивка с игра в шахматната академия. Тук идват малки и големи, за да подобрят своите умения – няма възрастови ограничения” - сподели Молчанова.

В Академията, която е ръководена от Живко Димитров, Молчанова работи с лицензирания треньор Диян Димов.

„Нашият екип дава максимума от себе си. Всички ние осъзнаваме какъв голям шанс имаме да представяме името на Анатолий Карпов. Щастливи сме, че стотици деца посетиха шахматната академия, тъй като този спорт ще ги подготви за живота. Шахматът ще ги научи как да планират, да бъдат търпеливи, да вземат бързи решения във важни ситуации, да предугаждат ходовете на другите – този спорт има много предимства и не случайно се използва от големите компании за подготовка на мениджърските си състави”, добави още Молчанова.

През първата година гостите на Албена посещават Академията, а през следващата ще могат да се включват и в лагери.