Грипът ни удря в началото на февруари
Грипът ни удря в началото на февруари / © снимка: Sofia Photo Agency, архив

Очаква се грипът тази зима да ни засегне в най-голяма степен в началото на февруари. Основният щам ще е "Тексас", характерен с това, че поразява всички, но от него страдат най-много хората, на възраст над 65 години.

Това информира акад. Ангел Гълъбов, вирусолог от Института по микробиология при БАН.

Щамът „Тексас” се появява през 2012 година. Той не е опасен за хората със силна имунна система. Потенциални негови жертви могат да бъдат възрастните хора, над 65-годипна възраст, информира акад. Гълъбов.

Още един грипен вирус се очаква тази зима да циркулира по нашите ширини – вече познатият ни щам „Калифорния”, основен причинител на „свинския грип”.

Според Гълъбов този вирус вече няма с какво толкова да ни изненада.

За грипа трябва да се знае, че той започва веднага. Симптомите, които го отличават от другите инфекции, са силно втрисане, вдигане на температура между 38 - 39 градуса и болки в мускулите. Кашлица в началото няма. Тя се появява едва два дни, след като грипът ни е засегнал.

Как да се лекуваме, ако това се случи?

С противогрипни препарати. Те обаче са сравнително скъпи, заради което не се препоръчват за профилактика. Желателно е също така да се приемат витамин Е и витамин С. Академик Гълъбов припомни, че грипният вирус е нечувствителен към антибиотици, заради което лечението с тях не се препоръчва.