Грипът далеч от Добрич, засега
Грипът далеч от Добрич, засега / Дарик Нюз - архив

На този етап няма опасност от разпространение на грип в Добричка област, съобщи за Дарик д-р Даниела Иванова – началник отдел „Противоепидемичен контрол” в РЗИ.
66 съобщения за заболели от остри респираторни заболявания са получени за предходната седмица в региона, като отчетената заболяемост е 71,66. „Това е доста под епидемичните стойности за областта, които са над 230 болни на 10 000 души”, коментира д-р Иванова. Почти в същите граници се е движила заболяемостта в областта за този период и през миналата година, сочат цифрите.

При повишена заболяемост се свиква Оперативният щаб за борба с грипа, в чийто състав влизат общопрактикуващи лекари, представители на РЗИ, аптечни предприятия и на центровете за спешните отделения, информира още д-р Иванова.

Според лекарите е трудно да се прогнозира кога и къде ще удари грипът. В Добрич грипни епидемии са били обявявани и през ноември, и през март, припомни Даниела Иванова. Тя подчерта, че вече е късно за ваксинация, но при първи симптоми на заболяването се препоръчва навременна консултация с личните лекари, повишен прием на витамини, поддържане на добра лична хигиена и ограничаване на контактите.