Гражданско неподчинение обявиха работещите в земеделската гимназия в Силистра
Гражданско неподчинение обявиха работещите в земеделската гимназия в Силистра / Дарик Силистра

Гражданско неподчинение обявиха от днес  работещите в професионалната земеделска гимназия „Добруджа” в Силистра. Причината са съмнения за необективно проведен, според тях, конкурс за директор на училището. С жива верига, колективът на гимназията възпрепятства въвеждането в длъжност на назначения след проведения конкурс нов директор - Мария Илиева.

По първоначалните резултати от явили се петима кандидати за директорския пост в гимназията, конкурсът е спечелен от Ирена Маринова и затова тя е уведомена с писмо от МОН. По-късно тя получава друго писмо с корекция, че победител е друг кандидат – Мария Илиева и с уточнението, че е допусната техническа грешка при пренасянето на резултатите в протокола.

Това дава основание на работещите в гимназията да се съмняват в обективността на конкурса и е повод те да излязат с протестна декларация до министъра на образованието Миглена Кунева, началника на РИО д-р Габриела Миткова и до медиите, в която протестиращите изразяват категоричното си несъгласие, възмущение и огорчение от “грубото опорочаване и манипулиране на избора на училищни директори.”

“И след този конкурс беше избрано лице „по поръчка”, подбрано по съмнителни за нас критерии”, се казва в декларацията. Служителите на гимназията настояват конкурсът за директор на ПЗГ „Добруджа” да бъде анулиран.

Професионалната земеделска гимназия „Добруджа” е създадена през 1909 година. В училището, което от днес /1 август/ е вече общинско, се обучават повече от 300 ученици в редовна и задочна форма. Гимназията разполага с над 2000 декара земеделски земи и 180 декара училищен двор и парк.