Гражданска защита чака да се реши съдбата й
Гражданска защита чака да се реши съдбата й / Дарик Добрич

Служителите на "Гражданска защита" - Добрич не могат да се отзоват на сигнал в момента, защото няма кой да им разпореди. Това каза за Дарик радио началникът на службата инж. Живко Гочев. Той е на работното си място, но при наличие на спешен случай спасителите няма как да реагират, понеже съдбата на службата в момента се уточнява. "Ще отидем на местопроизшествие само ако става дума за човешки живот", поясни Гочев.

Преди ден работещи в "Гражданска защита" алармираха, че всички служители там са уволнени от работа от 28 декември. Това се налага поради закриването на Министерството на извънредните ситуации и преминаването на "Гражданска защита" и телефон 112 в МВР. Заместник-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков уточни, че служителите, които отговарят на условията за работа в МВР, ще бъдат преназначени без прекъсване на трудовия стаж.

Ето какво каза той пред Дарик: „Всички служители на "Гражданска защита" и телефон 112, които отговарят на поставените в променения закон за МВР изисквания, ще бъдат преназначени без прекъсване в рамките на няколко работни дни. Процедурата почти е привършила, така че ние сме готови да ги успокоим и категорично да заявим, че всички те ще бъдат преназначени - разбира се, тези, които отговарят на изискванията. Това трябва да бъдат само български граждани, неосъждани, непривличани за обвиняеми и да не са подсъдими за умишлени престъпления от общ характер. Установили сме малко над 70 души, които са над 60-годишни държавни служители, това по закона за МВР не е разрешено. Установили сме осъждани и с висящи дела - по-малко от 100 души. Открихме двама с двойно гражданство в телефон 112, а пък един служител дори е без българско гражданство. Тези лица по силата на закона не могат да бъдат назначени на държавна служба в МВР, но останалите около 1800 души ще бъдат назначени без никакъв проблем".

Инж. Живко Гочев не поясни дали в службата в Добрич има спасители, които не отговарят на новите изисквания в закона за МВР.