Градската система за велосипеди е активирана
Градската система за велосипеди е активирана / Дарик Добрич - архив

Системата за наемане на велосипеди под наем вече работи, съобщиха за Дарик от общината. Тя бе закупена по проекта “Йовковият Добрич – съвременна туристическа дестинация” и включва 5 велостоянки и 30 велосипеда.

Демонстрираха новата велосистема

Системата бе демонстрирана през септември 2013 година, но тя така й не заработи. Три години по-късно е активирана.

„Като напълно нов вид за България велосипедна система, постоянно се сблъскваме с проблеми от различен характер при реалното й експлоатиране. При нейното стартиране през настоящия летен сезон се установиха проблеми с част от велостоянките. След отстраняване на техническите неизправности на 19.08.2016 г. велосипедите бяха поставени на определените им места и системата беше активирана. При настъпване на есенно-зимния сезон комисия ще преглежда състоянието на велосипедната система и нейните елементи, ще отбелязва липси и повреди и ще ги предава на ОП „Спортни имоти“, което ще ги съхранява в сградата на Спортен комплекс „Добротица“”, се казва в съобщение на общината до Дарик.

Къде са велосипедите за наемане в Добрич?

Регистрация на потребителя за ползване на услугата е необходима, за да се избегне загубата на велосипеди, наети анонимно и за да се осигурят плащанията и отчетността. Регистрация е възможно по интернет, по телефон, по официалното мобилно смартфон приложение за Android и Iphone  - nextbike, от велостанцията или от служителя на общината.

След предоставянето на необходимите лични данни, Nextbike има право да приеме или да отхвърли молбата. Като част от процеса на одобряване, Nextbike извършва проверки на кредитоспособността на кандидата за използване на услугите. За одобрениетоNextbike уведомява заявителя за активиране на сметката на клиента. Това уведомление може да стане по телефон, електронна поща или SMS. При успешна регистрация, потребителят трябва да получи персонален идентификационен номер (ПИН), който позволява да се влезе в профила на сайта nextbike.bg.

Наемането на велосипеда може да стане по два начина - наемане от велостанцията /без абонамент за еднократно ползване/ и чрез закупуване на клиентска карта.

Цената за първоначална регистрация е 1 лев, а месечният абонамент е 7.50 лв. За първите 30 минути без абонамент ще се заплащат 1.50 лв., а при абонамент е безплатно. За всеки следващи 30 минути цената без абонамент е 1.50 лв., а с абонамент – 0.75 лв. За ползване на велосипеда 24 часа се заплащат 15 лева без абонамент и 7.50 при абонамент.