Говорните проблеми да се лекуват от най-ранна възраст, съветва логопед
Говорните проблеми да се лекуват от най-ранна възраст, съветва логопед / Sofia photo agnecy, архив

Езиково-говорните нарушения трябва да се коригират от най-ранна възраст, предупреди логопедът Павлина Димова. По думите й, ако лечението започне в предучилищна възраст при много от децата в първи клас проблемът вече е решен.
Има различни видове речеви нарушения - от наглед най-безобидното неправилно  произношение или пропускането на някои звуци до липсата на говор, заекване или разстройство в гласа, посочи Димова.

Тя посъветва родителите да общуват много с децата си и да следят за проблеми в техния говор. До една година децата трябва да развият т.н. лепетна реч, при която се произнасят произволни срички като ма-ма и ба-ба, до две години да казват разбираеми думички, до три години разбираеми изречения, а към четвъртата и изречения, разбираеми извън семейството. Важно е дори при най-малкото съмнение за говорен дефект да се потърси психолог или логопед, посочи Димова. Тя предупреди, че ако нарушенията не се коригират навреме, в училищна възраст те могат да доведат до проблеми с писането и четенето, а впоследствие това да се отрази на самочувствието на детето. "Колкото по-рано се започне корекцията на даден вид езиково нарушение, толкова по-голям комфорт даваме на детето в учебен аспект и по отношение на неговото самочувствие", коментира Димова.

При занимания с логопед в голям процент от случаите се постига корекция и при по-тежките говорни нарушения. Там обаче е нужно търпение и активна помощ от страна на родителите, отбеляза специалистът.

Павлина Димова им 33-годишен стаж като логопед. В момента тя работи в  ОУ"Н.Вапцаров" и два пъти седмично помага на децата от 23-та детска градина.
Тя сподели, че преди години се е обръщало много по-голямо внимание на речта на децата. Работело се е превантивно в детските градини, а през специализираните детски кабинети годишно са преминавали по 40-50 деца с нарушения в говора.
Напоследък обаче трудно се намира финансиране за осигуряване на логопедична помощ в детските градини, намаляват и отпусканите средства за заплати на логопедите в училищата. В Добрич компетентна помощ в специализирани логопедични кабинети се предлага в училищата "Христо Ботев", "Климент Охридски", "П.Р.Славейков", "Н.Вапцаров", "Любен Каравелов", "Димитър Талев" и Хуманитарна гимназия.