Готви се оптимизация на делегираните бюджети за училищата
Готви се оптимизация на делегираните бюджети за училищата / Sofia Photo Agency, архив

Готви се оптимизация на делегираните бюджети за училищата, съобщи в курорт „Албена” министърът на образованието Анелия Клисарова. „Делегираните бюджети изпълниха своята роля, но създадоха и диспропорция между малките и големи училища. Затова сега се готви оптимизацията им, формулата е почти готова и до края на месеца ще бъде представена”, отбеляза министърът.

Идеята е да се стимулират и малките училища. Финансирането според министър Клисарова трябва да зависи не само от броя на учениците, а също от това в какъв район се намира училището, какви са децата, които учат в него и имат ли специални образователни потребности. „Това ще влезе като бонуси при делегираните бюджети”, посочи министър Клисарова.

Тя отбеляза още, че трябва да има оценка на приноса на учителите и при добри резултати да има повече средства. Вероятно оценката ще се прави според резултатите на учениците при външното оценяване в 4 и в 7 клас.

Само 3% от всички учители в страната са на възраст до 29 години, обяви още Анелия Клисарова. По думите й този показател е тревожен и затова ще бъде разработена  програма за мотивиране на младите хора към учителската професия. „Изключително е важно да повишим и възнагражденията на учителите, но освен това е важно да има хубави училища, а също да се даде възможност за нормално кариерно развитие, към което да се получават и бонуси”, посочи  Анелия Клисарова.

Министърът на образованието беше в „Албена”, за да връчи сертификати на участниците в инициативата „Училище за здраве“, която се организира в рамките на общоевропейския проект EPHE. Проектът е финансиран от Европейската комисия и се осъществява съвместно със Световната здравна организация. Той има за цел да анализира добавената стойност в държавите, в които се осъществяват програми за намаляване на социално-икономическата неравнопоставеност в областта на здравословното хранене и физическа активност при семейства с деца на възраст от 6 до 12 години. По проекта, в продължение на три години ще бъдат изследвани хранителните навици и начин на живот на 1100 деца и техните семейства в 7 държави от Европейския съюз, сред които и България.