Готов е протоколът за рухналата спортна зала
Готов е протоколът за рухналата спортна зала / netinfo
Подкопаването на основите на залата за вдигане на тежести в парка е причината за рухването й, сочи протоколът на техническата експертна комисия на Регионалната дирекция за национален строителен контрол /РДНСК/. Това съобщи за Дарик шефът на РДНСК Веселин Ганев.

В протокола е записано, че е направен масов изкоп за основи на строеж на възстановителен център с дълбочина под долния ръб на основите на спортната зала. Комисията посочва като виновни за инцидента проектантът на конструкцията, упражняващите технически контрол и строителен надзор на обекта, както и самият строител – ф-ма „Добруджа билдинг”.

Залата, в която тренират щангистите от спортен клуб „Добрич” се срути на 14 януари около 9.00 часа. Като по чудо нямаше пострадали.

Днес протоколът ще бъде връчен на виновните лица. Те разполагат със 7-дневен срок за възражения. След това, ако документът се одобри, могат да бъдат наложени санкции от Дирекцията за национален строителен контрол.

Комисията е направила предписание незасегнатите при инцидента помещения да се обследват и общината, която е собственик на сградата, да реши дали да я възстанови, или да я премахне изцяло.

Кметството и засегнатият клуб могат да търсят обезщетение по съдебен ред.