Гостуваща изложба в Генерал Тошево по повод Нощта на музеите
Гостуваща изложба в Генерал Тошево по повод Нощта на музеите / Община Генерал Тошево

Исторически музей Генерал Тошево се включва в европейската Нощ на музеите с гостуваща изложба „Полъх от стария Шумен". Официалното откриване е на 16 май от 18.00 часа.

Мобилната изложбата е замислена като частична възстановка на улица „Арастянска" /днешната „Цар Освободител"/, където в края на ХІХ и началото на ХХ век е съсредоточен културният, обществен и икономически живот на Шумен. Цялата улица е била чаршийска, пълна с магазини и дюкяни. Площад „Араста"/дн. „Възраждане"/ е бил българският център през Възраждането и първите години на ХХ век.

Изложбата пресъздава с атрактивни материали от фондовете на Регионален исторически музей Шумен няколко емблематични за времето си кътове от споменатата улица и от града. Посетителите ще видят възстановки на стая от първокласния за времето си хотел „Сан Стефано", адвокатска кантора, шивашко ателие, книжарница, аптека и мястото за отдих и контакти - кафене.

В нощта на музеите - на 16 май Исторически музей Генерал Тошево ще работи с удължено работно време до 1.00 часа след полунощ. Изложбата за Шумен ще гостува до 10 юли 2015 г.