Горските служители се включват в голямото почистване
Горските служители се включват в голямото почистване / Дарик Добрич

Служителите на Североизточно държавно предприятие, което обхваща горските територии в 4 области - Варна, Добрич, Търговище и Шумен, ще се включат активно в доброволческата кампания „Да изчистим България заедно".

На територията на Добричка област са планирани няколко екоинициативи, свързани с възлови, крайпътни и често посещавани места в горите. Държавно горско стопанство „Добрич" организира почистване в местностите Дъбовете, Златия и Житница. Всички, които искат да подкрепят кампанията и да участват в почистването на тези горски територии, могат да се присъединят към служителите на стопанството в 9.00 ч. на 4 юни. Сборният пункт е горският парк в местността Дъбовете.

По инициатива на Държавно ловно стопанство „Балчик" ще се извърши почистване в землищата на селата Батово и Църква, като в 9.00 ч. групата ще тръгне от с. Кранево, ресторант „Света гора". По същото време ще започне и почистването в Каварна, което ще се проведе в едноименния лесопарк.

Държавно ловно стопанство „Тервел" организира почистване в местностите Кьостата (парка в град Тервел), Талашмана (с. Божан), Сърната (с. Сърнец), както и в с. Каблешково. Сборният пункт е пред административната сграда на стопанството, откъдето в 9.00 ч. служителите ще потеглят към определените локации.

На територията на Държавно горско стопанство „Генерал Тошево" са предвидени за почистване две защитени зони. За желаещите да се включат в екоинициативата на територията на защитена зона „Кардам" сборният пункт е дворът към административната сграда на стопанството, а за участниците в почистването на защитена зона „Суха река" - дворът на кантона в с. Крушари. Началният час отново е 9.00 ч.

Очаква се тази година в кампанията „Да изчистим България заедно" да се включат над 5 000 доброволци от горския сектор. Държавните предприятия, сред които е и Североизточно държавно предприятие, регионалните дирекции по горите и управите на природните паркове осигуряват повече от 13 000 чувала за смет, 6 000 чифта ръкавици, лопати, гребла и др. Структурите към Министерството на земеделието и храните ще подпомогнат инициативата и с около 250 автомобила за сметоизвозване.