Гонят БСП от сградата й на ул. България
Гонят БСП от сградата й на ул. България / Дарик Добрич

До 13 февруари БСП-Добрич трябва да опразни офиса си на ул. "България" 11. Миналия четвъртък в централата на социалистите се получило писмо от областния управител Желязко Желязков с разпореждане за прекратяване в едномесечен срок на договора за наем с БСП, съобщи пред Дарик областният и общински председател на партията Владимир Калчев.

БСП ползва първия етаж от сградата, която е държавна собственост. Договорът за наем е сключен през октомври 2009 година за три години и изтича през октомври 2012 година. Месечният наем е 603 лева и според Калчев е плащан редовно.

Мотивът на областна управа за прекратяване на договора е, че МОНМ иска имотът да им бъде предоставен за обучителен център на РИО за повишаване на квалификацията на педагогическите кадри.

БСП не ползва други помещения в Добрич и посред зима нямаме подготовка да се изнасяме, коментира Калчев. Той заяви, че случаят има политически привкус и че разпореждането на областния управител е незаконно и нецелесъобразно. В година на избори да се остави на улицата основният политически опонент е по-скоро мачкане и не е политически толерантно, заяви БСП-лидерът.

Калчев каза още, че в сградата се пазят архиви с документи на работилите в системата на Комсомола и БКП преди 1989 година, които са необходими при пенсиониране. Този архив нямало къде да бъде преместен.

Няма никакъв политически натиск, декларира областният управител Желязко Желязков. На втория етаж на сградата се е помещавал националният педагогически център и преди години МОНМ е вложило там 50 000 лева за ремонти. Желязков изпратил питане до министерството дали наистина искат цялата сграда и чака отговор до края на седмицата. „Ако от МОНМ кажат, че не им е необходима частта, отдадена на БСП, няма да се прекрати договорът за наем. Така че съм оставил отворена вратичка, обясни Желязков. Той допълни, че е предложил на БСП стаи във високото тяло в центъра, но социалистите отказали. Областният допълни, че от БСП често закъснявали с наема и имало нужда да бъдат подканяни писмено. Според Желязков Владимир Калчев си прави пи-ар и говори несъстоятелни неща.